BLOG

Escapism

Escapism, oftewel willen ontsnappen aan wat er ook maar voelbaar is. Vele dingen kunnen dat zijn. Zoals facebook, Netflix, gamen, eten, roken, sporten, bezig blijven. Sommige van dit rijtje zijn zo slecht nog niet, maar wanneer ze ingezet worden om je af te houden van wat er gezien wil worden is het niet zo handig.

In zulke gevallen merk ik dat ik ontzettend moe ben/word van mezelf. Het stroomt niet. Alles voelt als pfffff.
En dan…

Ja met je billen bloot naar jezelf toe. Je kunt opschrijven wat jou eigenlijk bezighoud, maar waar je niet naar wilt kijken. Waarschijnlijk raak je er emotioneel van.

Of je deelt het met iemand waar je je goed en vertrouwd mee voelt.
Maar het feit is dat dit aankijken niet makkelijk is. Het is iets wat moeilijk/pijnlijk/verdrietig of lastig voelt. Anders zou je er niet zo van weglopen en je verstoppen in al die strategie├źn van escapism.

Wanneer je vermoedt dat dit zou kunnen spelen moedig ik je aan een rustig moment te nemen om even te zitten en je af te stemmen op je lichaam. Een soort van bodyscan en heel rustig en precies bij jezelf aanwezig te zijn. Eens een paar keer diep in en uit te ademen en te voelen hoe je er nu bij zit. Als het ware op bezoek bij jezelf. Be-zoek. Wat is er voelbaar?
En dan schrijven of vertellen wat er in je leeft.

Liefdevol en ook weer precies. En daarbij te praten vanuit ‘een gevoel van…’. Dus ‘er is een gevoel van boosheid’ ipv ‘ik ben boos’. Daarmee blijf je open voor alle andere gevoelens en emoties die ook in je leven. En geloof me, dat kunnen er een hoop tegelijk zijn.

Veel liefs, Tracy

Reacties op deze pagina zijn gesloten.